Facebook

Instagram

Home / Hi-Fi / Video / Audio Research Reference DAC

Audio Research Reference DAC

Hi-Fi / Video
Nameštaj | Hi-Fi / Video | Audio Research Reference DAC
Audio Research Reference DAC

Sa ugrađenim mrežnim plejerom, asinhronim USB interfejsom i konektorima za memorijske i-uređaje, ovo Audio Research referentno pretpojačalo napravljeno je za kompjuterske audiofile.

izveštava: John Bamford        lab: Paul Miller

Kada Audio Research Corporation, doajen američke high-end elektronike, osnovan 1970-tih, oseti da je vreme da uđe u svet kompjuterskog audia, to je pravi pokazatelj koliko brzo se menja audiofilski svet.

Novi referentni DAC – sa nadimkom ‘Digital Media Bridge’ izazvao je veliko interesovanje  kada je predstavljen na internacionalnom CES-u 2012. u Las Vegasu. Ne samo da je to prvi DAC u svojoj klasi onih sa najskupljim komponentama koji u nazivu imaju reč ,,Reference“ , već je dizajniran i da pokrije sve potrebe muzičkih ljubitelja i audiofila 21. veka. U njemu se nalazi mrežni muzički plejer sa pristupom internet radio stanicama, USB ulazi za direktnu reprodukciju datoteka sa memorijskih uređaja i HDD-ova kao i digitalnu konekciju za i-uređaje.

ULAZI ZA SVE POTREBE

Njegova ulazna utičnica B USB na zadnjem panelu – u koju se jednostavno ulivaju digitalni podaci sa prikljucenog kompjutera-pruža asinhroni interfejs koji je kompatibilan sa svim vrstama datoteka, sve do full HD’24-bitne rezolucije, i svim frekvencijama uzorkovanja do 192kHz. CD-ROM je opremljen neophodnim zvučničkim jedinicama USB Audio Class 2.0. Postoji i dodatna ulazna utičnica tipa A USB za lakše povezivanje memorijskih uređaja, dok se utičnica druge A vrste nalazi na zadnjem panelu pružajući konekciju za i-uređaje.

Da, skup je, s obzirom da takvu funkcionalnost pružaju brojne jeftinije audio elektronske komponente. Razlog tome je što je novi Reference DAC takođe i audiofilsko lampaško pretpojačalo (sistem sadrži samo digitalne izvore, nema analogne ulaze) zasnovano na veoma cenjenom Reference 5SE pretpojačalu.

Audio Research tvrdi da digitalna sekcija ovog novog Reference DAC-a potiče od već postojećeg modela DAC8,  uz DAC arhitekturu kompanije i ,,Dual Master Oscilatore“. Ipak, detalji digitalnog ulaznog risivera , upsampling sekcije i onih 44.1/48kHz-centriranih master oscilatora su svakako karakteristični za Reference DAC.

Zahvaljujući dvojnom satu nudi mogućnost native brzine upsamplinga  (44.1 do 88.2 ili 176.4kHz; 48 do 96 ili 192kHz) zajedno sa mekom ili oštrom selekcijom digitalnog filtera; obe opcije su dostupne sa ponuđenog daljinskog upravljača. Daljinski može da menja apsolutnu fazu, kontroliše ravnotežu i glasnoću pretpojačala i menja u mono rad. Pritiskom dugmeta označenog kao ,,Hours“ prikazuje se radni period jedinice na displeju što je karakteristično za moderne ARC lampaše.

Ako želite da Reference DAC prima Vaše muzičke datoteke sa kompjutera ili NAS-a koji nisu u Vašoj sobi, ili istražujete bezbrojne internet radio stanice, ugrađen klijent može da Vas mrežno poveže preko Ethernet kabla ili Wi-FI. On podrazumeva reprodukciju bez zastoja, tj. savršen prelaz između muzičkih numera. Limitiran je na 24-bit/96kHz.

POZNATI DISPLEJ

Kod uređaja koji imaju mali displej navigacija kroz muzičku kolekciju može biti pomalo nezgodna – i morate da sedite odmah pored DAC-a kako biste čitali displej – ipak sa sortiranjem datoteka pojavljuje se i mali prikaz diskova u boji. Ako pomislite:,, Čini mi se poznatim ovaj 3.5in TFT displej“, upravu ste. Audio Research je upotrebio isti ,,instrument“ korišćen kod Musical Fidelity £ 1300 CLiC mrežnog plejera/DAC/pretpojačala i u Pro-Jectovom malom £ 699 Stream Boxu DS, oba potiču od austrijskog StreamUnlimiteda.

Stacioniran u Austriji, StreamUnlimited Engineering GmbH nudi uslugu dizajniranja širokog izbora namenskih uređaja i standardnih AV rešenja, uključujući CD / DVD / Blu-ray loader-e, Wi-Fi module i audio streaming pakete.Pozicioniran između  proizvođača čipova i onih koji slušaju potrošače, StreamUnlimited nudi raznolika rešenja tradicionalnim audio kompanijama za ugrađivanje najnovije digitalne tehnologije u svoje proizvode, izbegavajući skupo ulaganje u razvoj sasvim novog softvera ili DSP-a. Musical Fidelity su prvi plasirali rešenje StreamUnlimited-a na tržište sa svojim CLiC medija plejerom [ HFN Jun’11 ] , dok su drugi , od Pro-Jecta do dCS-a, implementirali tehnologiju čineći od običnih duboko tajanstvene proizvode. U ARC Reference DAC-u je korišćena najnovija verzija Stream700 ‘High End Audio Streaming Client’sa UPnP / DLNA i Internet Radio pristupom a napaja se  BridgeCo DM860 čipom.

Instaliranje ponuđenog drajvera je bilo lako, moj Mac mini (2.26Ghz; 8GB RAM) koji radi na Windows 7 i jRiver Media Center v.17 je uspešno, za nekoliko minuta, ,,ugurao“ moju digitalnu muzičku kolekciju u Reference DAC. Drajver pruža uslužni prozor kontrolnog panela na kome možete da postavite brzinu uzorkovanja koja odgovara muzičkoj datoteci koja se reprodukuje, iako audiofili koristeći muzički menadžment softver koji obezbeđuje ,,bit perfect“ izlaz verovatno jednostavno koriste DAC u režimu Native Mode.

Pomoću setup menija možete preimenovati digitalne izlaze na Reference DAC-u, na primer menjate Toslink u ,,TV Box“ i BNC ulaz u ,,CD“, i kako god Vam odgovara. Po difoltu displej je sve vreme osvetljen, ali možete da podesite da se odmara. Daljinski upravljač ne pruža direkto menjanje ulaza, ali navigacija ekrana sa input selekcijom  ubrzo postaje potpuno prirodna.

3D HIPNOZA

Proveo sam prvih nekoliko dana uživajući u zvuku Reference DAC-a direktno priključenog na moj sistem , XLR izlazi su povezani na balansirane ulaze  mog Mark Levinson No.383 integrisanog pojačala a glasnoća ARC-a je bila 77. Zvuk je postao izvanredno otvoren i visoko kontrolisan. DAC/pretpojačalo je stvaralo zavodljivo široku i duboku pozornicu. Dok ,,karakter“  zvuka nije bio ni prepoznatljivo lampaški ni solid state, njegova prezentacija je bila zanosno eufonična, odraz muzičara u prirodnom akustičnom prostoru – čak i na snimcima koji nisu urađeni na realnoj muzičkoj priredbi.

Vraćajući se u prošlost, u pionirske dane ZTT  Trevora Horna sa jednim digitalnim snimkom ,,Dream Within A Dream“  sa Propagandinog albuma ,,A Secret Wish“  [ZTT CID 126], slušam hipnotišuću, trodimenzionalnu pozornicu, tako eteričnu i prostornu, da je besmislen svaki pokušaj da se uoči delovanje elektronskog studija na zvuk . Reference DAC ne pripada grupi audio komponenata koje proizvode cičeći-čist zvuk sa očiglednim ciljem da  naglase detalje. Uz njegovu prostornost ide lirična, slobodna priroda. Zvuk se prirodno zadržava u ušima dozvoljavajući ,,forenzičku inspekciju detalja zakopanih u snimku“. Uznemirujuća sirovost u pesmi ,,Dr Mabuse“ je izvedena sa ubedljivošću i stilom, piskav ,,spit“izveden je tečno pružajući sve efekte zvuka, među njima Lene Lovicheve ptičje glasove, da lebde visoko iznad miksa.

Sa USB –S/PDIF konverterom između kompjutera i Reference DAC-a (da bi potvrdio funkcionalnost DAC-ovog  koaksijalnog digitalnog ulaza na svim frekvencijama uzorkovanja) reprodukovao sam odabrane hi-res snimke- poznate testirajuće delove Channel Classic-a i Reference Recording-a sa potpunim uspehom. Dick Hymanov klavirski solo ,,Tain’t So“ sa jednog  24-bit/176.4kHz Reference Recording izdanja nazvanog ,,Thinking About Bix“ [RR-116] je bio neznatno bolje fokusiran i eksplicitan bez D-D konvertera u replay lancu.

Nastup klavira je oštrije definisan, dok je prostor u kome je snimano bio bolje rešen. U svakom slučaju, zvuk je bio prijatno treperav.

DIREKTNO NA POJAČALO

Utisak koji sam stekao o Reference DAC-u, o njegovoj očiglednoj lakoći i ,,svežoj“ paleti tonova, bio je pojačan kada sam pojednostavio replay lanac povezujući ga direktno na Audio Research pojačalo snage:120W VS1 15 koristi hibridno kolo koje je kompanija izabrala za svoja ne-Referentna pojačala.Ovako bi se zaista trebao koristiti Reference DAC jer tako najbolje zvuči, transparentnost i vrhunska muzikalnost pozornice pretpojačala najbolje su izraženi kada je direktno povezano na pojačalo snage.

Ova kombinacija ARC-ovih uređaja je pružila snažan utisak i fluidnost bez tragova neprirodnosti ili težine. Pored toga što je vrhunski zvučala sa snimcima audiofilskog kvaliteta, bila je neobično dobra sa standardnim snimcima. Bilo je to pravo otkrovenje kada sam pustio sa CD ripovanog na FLAC, numeru ,,Papa Was A Rollin’ Stone“grupe The Temptations sa albuma ,,All Directions“ iz 1972. [Motown 530 155-2]. Norman Whitfieldov mračna, psihodelična mešavina fanka i roka je reprodukovana sa naizgled ,,akrima nedirnute imovine između muzičara“, udarački instrumenti su izvedeni sa istinskom energijom. Što se tiče gudačkih instrumenata, … studenti Recorded Arts mogu nepogrešivo navesti brend i modele mikrofona korišćenih na snimanjima.

Kada sam čuo zvuk Temptations-ove klasične himne puštene preko Reference DAC-ovog USB ulaznog porta a odmah zatim ga čuo ponovo-ovoga puta strimovanog preko mreže-spustio sam se sa treskom na zemlju. Slika je izgubila nešto od fokusa, bas se zamaglio i ukočio…magija, napetost zbog neverice, sve je polako nestajalo. Doživeo sam slična razočarenja kada sam strimovao sa drugim mrežnim plejerima, ali kako je Ref DAC-ov nivo reprodukcije  postavljen veoma visoko, utisak je bio jači.

Pitam se da li će vlasnici high-end sistema želeti da učine ustupak i koriste ugrađeni mrežni plejer kada je kvalitet zvuka DAC-a i pretpojačala sposoban za tako izvrsne rezultate sa podacima ,,uguranim“ sa CD transporta ili pravilno konfigurisanog kompjuterskog playback setup-a.

Kao sva lampaška pretpojačala, Reference DAC je istovremeno uspeo da zvuči i nežno i osvežavajuće iskreno. To što se pažljivo ponaša prema starijim snimcima samo ga čini više primamljivim.

LAB.  IZVEŠTAJ   za   AUDIO  RESEARCH  REF  DAC

ARC-jev Reference DAC nije priča iz dva dela, već iz tri- S/PDIF, USB i mrežni strimovan audio. Sva merenja su izvedena na ’77′ na 104.-stepenu glasnoće, što je ekvivalentno sa 4.15V na 0dBFs preko balansiranog (XLR) izlaza. Od našeg poslednjeg ARC USB DAC-a [DSPre, HFN  avg.’12] kompanija je unapredila svoju PC muzičku jedinicu od v1.25 do v.1.33 ali USB režim i dalje prati isti trend linearnosti do 90dBFs usled čega je signal skraćen, limitirajući rezoluciju na 15 bita. Inače, A-wtd S/N odnos je nepromenjen na 106dB i distorzija, i dok je neznatno viši nego putem S/PDIF ili mreže, postojaniji je na frekvencijama na približno 0.018% od 20Hz-20kHz na 0dBFs. Jitter je najniži na svim ulazima , svega 40psec (pri svim brzinama uzorkovanja), verovatno zahvaljujući tome što je J-test modulacioni uzorak skraćen na ispod 90dBFs.

Jitter putem S/PDIF je očigledniji na 530psec, dok je linearnost dobra na ± 0.1dB preko opsega od 100dB i distorzija se spušta do 0.0005% na 30dBFs kroz srednjetonac. Uzgred, oštra ( standardna) opcija digitalnog filtera pruža odziv od -0.3dB/20kHz (48kFs), -1.1dB/45kHz (96kFs) i -3.1dB/90kHz(192kFs), spori filter -3.2dB/20kHz,-4.8dB/45kHz i -6.9dB/90kHz sa minimalnim pre/post pozivanjem u zoni vremena, ali lošijem stopband odbijanjem. Mrežna konekcija je bolja sa S/PDIF nego USB-u izuzev za ,,cloud“ sa niskim jitterom koji prelazi 4000psec na svim brzinama uzorkovanja i delovaće na subjektivan performans.

HI-FI NEWS   KARAKTERISTIKE

Max izlazni nivo (Balansiran):   4.15Vrms na 295-520ohm

A-wtd  S/N ratio ( S/PDF / USB / mreža ):   103.2dB / 105.9dB / 104.0dB

Distorzija (1kHz, 0dBFs/-30dBFs):   0.0075% / 0.0005%

Dist. & šum (20kHz, 0dBFs/ – 30dBFs):   0.0050% / 0.010%

Frekventni opseg (20Hz-20kHz/45kHz/90kHz):   0dB do -0.27dB/-1.1dB/-3.1dB

Digitalni jitter ( S/PDIF / USB / mreža ):   530psec / 40psec / 4860psec

Odziv @ – 100dB ( S/PDIF / USB / mreža):   ±0.1dB / -25dB / ±0.5dB

Potrošnja energije:   120W (4W standby)

Dimenzije ( ŠVD):   480x178x394mm

HI-FI  NEWS  OCENA

Čudesno digitalno pretpojačalo sa ,,analognim zvukom“, Reference DAC je važan dodatak plasmanu Audio Research-a. Reprodukcija vinila je ipak hobi manjine,i sve što je potrebno danas  za brojne entuzijaste je pretpojačalo za mnoge digitalne izvore.  Snimci ,,ugurani“ u DAC-ov USB ili S/PDIF ulaz zvuče čarobno, šireći mogućnosti za slušanje audiofilima sa high-end sistemima.

tetetetet

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

House Beautiful
House Beautiful | Uređenje doma | Nameštaj
Domus
Domus | Uređenje doma | Nameštaj
Interior Design
Interior Design | Uređenje doma | Nameštaj
Arhitectual Digest
Arhitectual Digest | Uređenje doma | Nameštaj
Better Homes and gardens
Better Homes and gardens | Uređenje doma | Nameštaj
Ideat
Ideat | Uređenje doma | Nameštaj