Facebook

Instagram

La Vie De Luxe

Home / Hi-Fi / Video / Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona

Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona

Hi-Fi / Video
Nameštaj | Hi-Fi / Video | Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona
Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona

Za mnoge ljubitelje vinila će informacija da je Technics na CES-u najavio povratak svog direct-drive gramofona biti velika vest. Radi se o limited edition modelu Grand Class SL-1200GAE - povodom pedesetogodišnjice osnivanja kompanije - i non-limited modelu Grand Class SL-1200GN.

 

Oba modela se temelje na novo dizajniranom direct-drive motoru i namenjeni su audiofilima koji žele nanovo otkriti i iskusiti jedinstvenu toplinu zvuka, karakterističnu za analogne gramofonske ploče.

 

Technics je ovaj model gramofona prvi put predstavio tržištu 1972. godine kao gramofon za kvalitetnu reprodukciju vinila u kućnim Hi-Fi sistemima, no ubrzo je našao primenu u noćnim klubovima i radio stanicama. Razlog tome je bio izuzetno kvalitetan i precizan motor na direktni pogon (Direct Drive), odlična kvarcna kontrola vrtnja tanjira, mogućnost «cratchinga» te kvalitetna izrada gramofona koja je minimalizovala osetljivost na smetnje, zavijanje i podrhtavanje što je preduslov za korišćenje na mestima velike eksploatacije.

 

Za vreme njegove proizvodnje, do jeseni 2010. godine, gramofon je doživeo više modifikacija koje su imale svoje ekstenzije u samom nazivu modela, no i dalje najpopularnija verzija nosi oznaku SL-1200MK2.

 

Povratak popularnosti vinila na svetskom tržištu primoralo je kompaniju da gramofon vrati u svoju ponudu. Tržište je pozitivno reagovalo na vest o povratku gramofonske ikone, a što je Technics uradio na njegovom poboljšanju u odnosu na prethodne verzije, saznajemo iz njihove objave za medije.

 

"Kada je reč o standardnim analognih gramofona, kvalitet zvuka obično je bio narušavan blagim vibracijama motora i rotacijskim fluktuacijama brzine, poznate pod engleskim nazivom "cogging". Međutim, kombinujući znanje i stručnost koje proizlazi iz činjenice da je reč o kompaniji koja je izumela direct-drive gramofone sa novodizajniranim bezjezgrenim motorom, "cogging" može biti odstranjen. Čak i najmanje potencijalne vibracije motora mogu biti odstranjene zahvaljujući visoko-preciznim rotirajuće postavljenim senzorima kojima upravlja sistem pod kontrolom mikroprocesora - radi se o karakteristici koja je jedinstvena novom Technicsovom gramofonu.

 

Technicsov gramofon za cilj ima pružiti najprecizniju moguću kontrolu vrtenja oslanjajući se na enkoder koji se nalazi na dnu motora i koji precizno detektira ugao vrtenja.

 

Štaviše, konstrukcija sa duplim rotorom smanjuje opterećenje na ležaj težinom, istovremeno zadržavajući visoki zakretni moment te smanjujući sitne vibracije tokom vrtenja. Zbog toga reprodukuje topao zvuk i suptilne nijanse muzičkog izraza analogno upisanog u površinu ploče koje ljubitelji vinila toliko cene.

 

Troslojni tanjir za radio emitovanje

 

Tanjir gramofona je troslojne konstrukcije, sazdan od čvrsto povezanog teškog mesinga i livene ploče aluminijuma te prigušne gume preko cele zadnje stranice. Time se eliminišu neželjene rezonancije, postiže visoka čvrstoća i prigušuju vibracije. Uglađena i stabilna vrtnja i inertnost konstrukcije nadmašuju čak i Technics SP-10MK2, direktno pogonjen gramofon koji je nekad predstavljao standard na radio stanicama širom sveta.

 

Vrlo prigušena ručka

 

Gramofonska ručka izrađena je od lakog materijala (aluminijum kod SL- 1200G i magnezijum kod SL-1200GAE), hladno vučenog radi poboljšanih karakteristika samog materijala i povećanog prigušnog efekta.
Osim toga, povećana osetljivost pri pokretanju postiže se upotrebom tradicionalnog Technicsovog kardanskog ovesa sa vodoravnim i okomitim rotacijskim osima koje se presecaju u jednoj centralnoj tački, kao i vrlo preciznim ležajevima u obrađenim kućištima.

 

Četveroslojna konstrukcija kućišta

 

Vrlo precizno obrađen aluminijumski gornji sloj debljine 10 mm dodan je na troslojnu konstrukciju od livenog aluminijuma, od aluminijuma Bulk Moulding Compound – a (BMC) i superteške gume, poznatu iz modela SL-1200MK5. Ova četveroslojna konstrukcija kombinuje visoku čvrstoću i kvalitetnu završnu obradu i dojam."

 

Kako bi proslavili puštanje u prodaju novog SL-1200 gramofona, Technics će najpre u prodaju, povodom pedesetogodišnjice osnivanja komapnije, tokom leta pustiti limited edition model Grand Class SL-1200GAE. Model će imati pločice s ograničenom količinom serijskih brojeva, a na globalnom nivou će biti dostupan u 1200 primeraka. S druge strane, model Grand Class SL-1200G na tržište će biti pušten tokom zime 2016. godine.

 

Technics Grand Class SL-1200G/1200GAE) nudi standardne brzine okretaja (33 1/3 okr/min, 45 okr/min, 78 okr/min), promenjivu kontrolu brzine (±8%, ±16%), dimenzije s poklopcem su 453 x 170 x 372 mm (ŠxVxD), masa 18 kg, a najavljena cena će se kretati oko 4.000 američkih dolara. S novom cenom neće biti baš sretni zainteresovani kupci, pogotovo ako se zna da je cena pre prekida proizvodnje 2010. godine bila 1.700 američkih dolara.

 

U kompaniji napominju da su tehnološka poboljšanja tolika da opravdavaju ovaj porast cene, a svi oni zaljubljenici kojima je ovo previše neka pričekaju kraj godine kada na tržište dolazi njegova jeftinija verzija.


www.hifimedia.hr

Nameštaj | Hi-Fi / Video | Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona Nameštaj | Hi-Fi / Video | Povratak Technics SL-1200 direct drive gramofona

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

House Beautiful
House Beautiful | Uređenje doma | Nameštaj
Domus
Domus | Uređenje doma | Nameštaj
Interior Design
Interior Design | Uređenje doma | Nameštaj
Arhitectual Digest
Arhitectual Digest | Uređenje doma | Nameštaj
Better Homes and gardens
Better Homes and gardens | Uređenje doma | Nameštaj
Ideat
Ideat | Uređenje doma | Nameštaj