Facebook

Instagram

popusti + akcije grupna kupovina

Home / Ideje za stanovanje / Feng Shui u kuhinji

Feng Shui u kuhinji

Ideje za stanovanje
Nameštaj | Ideje za stanovanje | Feng Shui u kuhinji
Feng Shui u kuhinji
Feng Shui = drevna kineska veština koja prati i usklađuje tok energije kroz prostor. Veliku pažnju posvećuje položaju kuhinje u našem stambenom prostoru, prostoru za hranjenje i blagostanje.
Funkcionalno rešenje kuhinje jedan je od najvažnijih elemenata dobre organizacije stanovanja, budući da predstavlja važno mesto okupljanja porodice i prijatelja.

Položaj kuhinje unutar stambenog prostora
Feng shui tako, prema kineskom verovanju kako su zli duhovi dolazili sa severa, ne preporučuje orijentaciju kuhinje na severu. Ako je to moguće, trebalo bi je pozicionirati tako da se u nju ne ulazi direktno sa ulaza, jer bi to moglo prouzrokovati probavne ili prehrambene smetnje. Značenje takve pozicije unutar stanovanja jeste : poziv gostima da dođu, pojedu i čim pre odu. No, ako tu poziciju ne možete izbeći, feng shui predlaže da prostor “ozdravite” na primer vešajući ravne ili sitnim staklićima ukrašene zavese o kuhinjska vrata.

Raspored u kuhinji
Najveća pažnja u kuhinji se pridaje šporetu koji mora biti tako pozicioniran da onaj koji kuva ne okreće leđa vratima. Danas, moderno dizajnirane kuhinje se najviše prostiru linijski uz zid čime ograničavaju položaj onoga koji kuva. U takvom slučaju, feng shui predlaže da se na zid postavi neka reflektirajuća ploča (npr. ogledalo ili dekorativni aluminijum) kako se onaj koji kuva ni u jednom trenutku nebi prepao.

Najbolje rešenje predstavljaju “ostrva za kuvanje” koji svojom pozicijom omogućavaju potpuno sagledavanje prostora. No, najvažnije je da je područje oko šporeta dobro ventilisano i osvetljeno kako bi se izbegao uticaj Sha ( negativne energije).
Kuhinje inspirisane feng-shuijem naglašavaju današnji trend i potrebu za prostorom namenjenim za grupno kuvanje : zaposlenih partnera, prijatelja i porodice.

Kako sudopera predstavlja vodu, a šporet vatru, ova dva elementa nebi smela biti jedno pokraj drugog. Takođe ni drugi elementi vatre nebi smeli biti jedni uz drugog i tako bi na  primer šporet i mikrotalasna trebali biti odvojeni nekim elementom načinjenim od drva.

Današnja osvetljenja u kuhinji se svode na fluorescentne lampe koje prema feng shuiju ne donose dobro zdravlje. Trepere, utiču na oči i nervni sistem, prouzrokujući glavobolje i zbog toga bi ih trebalo izbegavati.

Boje u kuhinji
Najprikladnija boja za kuhinju je bela budući da ona simbolizuje čistoću. Crvenu, roze i ljubičastu treba izbegavati jer simbolizuju vatru i moguće svađe vas i vaših voljenih. Umesto njih, radije odaberite svetlo zelenu ili plavu. U svakom slučaju, ako vaš odabir nije bela boja, feng shui preporučuje svetlije boje.

Izdvojena feng shui pravila
- kuhinjski elementi bi trebalo da budu redovno čišćeni, dobro organizovani, nenatrpani i lako pristupačni.

- treba eliminisati nepotrebne stvari koji utiču na ustajao Chi (unutrašnja energija). Trebalo bi imati samo stvari koje redovno koristimo i koje nam ne smetaju (nisu nepotreban višak)

- kuhinjski elementi i police bi trebalo da imaju oble ivice kako bi se izbegao oštar Chi dok kuvamo.

- Pluta i drvo su idealni kao kuhinjski podovi ali i obloge elemenata. Obloge od nerđajućeg čelika i keramičke pločice mogu uzrokovati brzi Chi (to nije dobro ako želite provesti u svojoj kuhinji mnogo vremena jer vas može iscrpiti i umoriti).

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

House Beautiful
House Beautiful | Uređenje doma | Nameštaj
Domus
Domus | Uređenje doma | Nameštaj
Interior Design
Interior Design | Uređenje doma | Nameštaj
Arhitectual Digest
Arhitectual Digest | Uređenje doma | Nameštaj
Better Homes and gardens
Better Homes and gardens | Uređenje doma | Nameštaj
Ideat
Ideat | Uređenje doma | Nameštaj