Facebook

Instagram

La Vie De Luxe

Home / Ideje za stanovanje / Kako osvetljenje utiče na prostor i nameštaj u njemu

Kako osvetljenje utiče na prostor i nameštaj u njemu

Ideje za stanovanje
Nameštaj | Ideje za stanovanje | Kako osvetljenje utiče na prostor i nameštaj u njemu
Kako osvetljenje utiče na prostor i nameštaj u njemu

Kada je u pitanju uređenje doma ili nekog drugog bitnog objekta u kojem ljudi provode svoje vreme, osvetljenje koje će se tom prilikom odabrati od velike je važnosti, baš kao i izbor boja zidova ili nameštaja. Osvetljenje može imati značajan uticaj na prostoriju i na to kako ona izgleda tokom dana ili kada padne noć.

Pre svega, najvažnija uloga osvetljenja je funkcionalna uloga, a onda na red dolazi i nezaobilazan dekorativni momenat. Pravilno osvetljen prostor, u kome se radi ili boravi, znatno olakšava i ubrzava obavljanje svih aktivnosti.

Značaj osvetljenja posebno dolazi do izražaja u radnim prostorima, kuhinjama, dečijim sobama, kupatilima, bibliotekama, itd. Pred vama je nekoliko saveta koji vam mogu pomoći kod izbora osvetljenja i predlozi kako ga najbolje možete podesiti u svoju korist.

Osvetljenje hodnika - najbolja rasveta za hodnike


Najčešće postoje dva tipa hodnika
. Prvi tip su dugi, uski hodnici koji se prostiru od ulaza do krajnjeg dela stana, okruženi sobama, a drugi tip hodnika jesu četvorougaoni hodnici -degažmani- koji služe kao predvorje na samom ulazu.


Kod dugih i uskih najbolje rešenje za osvetljenje hodnika jeste plafonsko
, a kao jedna od opcija nameće se i zidna rasveta, koja može biti akcentna LED rasveta u hodnicima. U većim hodnicima dizajneri enterijera preporučuju da se koriste akcentne svetiljke za osvetljavanje slika na zidovima i drugih dekorativnih elemenata. Takođe, upotreba LED traka kao linijskog osvetljenja koje se postavlja po obodima zidova ili u spuštene plafone svakako je jedno od najatraktivnijih i najkvalitetnijih rešenja, pre svega radi mekanog, indirektnog efekta.

Rasveta za dnevnu sobu - kako organizovati osvetljenje dnevnog boravka


Kada je u pitanju odabir adekvatne rasvete za dnevni boravak najvažnije je da je uskladite sa dimenzijama prostorije. Ukoliko su u prostoriji visoki plafoni, onda je preporuka da se koriste viseće svetiljke koje će popuniti veliki prostor i učiniti ga interesantnim, dok se za niže plafone preporučuje zidno osvetljenje ili upotreba plafonjera. Isto tako, trebalo bi voditi računa i na to kako su prozori postavljeni, odnosno kolika je količina dnevne svetlosti koja dopire u samu prostoriju.


Na onim mestima u dnevnoj sobi koja su nešto udaljenija od prozora, potrebne su dodatne svetiljke kako bi se obezbedila dovoljna količina svetlosti. Ukoliko želite da određeni detalj ili deo u svom dnevnom boravku posebno naglasite, kao što su slike, kamin i slično, možete se poigrati sa različitim vrstama i oblicima rasvete - podnim svetiljkama za čitanje, zidnim za dodatno ambijentalno osvetljenje - zavisi od ličnih preferencija.


Kada je reč o bojama i tonovima rasvete, za topliji doživljaj preporuka je da se koriste svetiljke čija je emitovana temperatura boje svetlosti više u žutom spektru. Takva boja pozitivno utiče na raspoloženje i utiče da se osećate prijatno u svom domu.

Efikasno osvetljenje za kupatilo


Važno je da rasveta u kupatilu takođe bude veoma kvalitetna, jer se u tom prostoru obavljaju aktivnosti koje traže izuzetnu preciznost, kao što su recimo brijanje ili nanošenje šminke. Uz centralnu rasvetu, koja po pravilu ide na plafon, poželjno je postaviti i osvetljenje uz ogledalo, koje neće praviti senku osobi koja se ogleda.

U kupatilu može da se koristi i dodatna rasveta, ali to je uglavnom iz dekorativnih tj. ambijentalnih razloga, kao što je stvaranje romantične atmosfere za vreme kupanja ili tuširanja.

Obratite pažnju na karakteristike svetiljki koje stavljate u kupatilo, jer moraju da budu u odgovarajućoj zaštiti za vlažne prostorije, kao i da imaju odgovarajući indeks reprodukcije boje.

Osvetljenje radne sobe koje će olakšati radne zadatke


Prvi korak ka dobro obavljenom poslu jeste da se dobro vidi zadatak koji je pred vama. Zato je kvalitetna rasveta neophodna i u svim onim prostorijama gde se obavljaju određeni poslovi, kao što su radne sobe.


Ukoliko imate radni sto savetujemo da on uvek bude osvetljen sa strane, u zavisnosti od toga kojom rukom pišete. Druga opcija je da osvetljenje bude postavljeno sa prednje strane radnog stola čime se stvara njegova potpuna osvetljenost.

Adekvatno osvetljenje kuhinje je od posebne važnosti


Još jedna veoma važna prostorija gde je neophodno dobro osvetljenje jeste kuhinja, s obzirom na to da je ovo mesto gde se obavljaju neke od najdelikatnijih radnji. Iz tog razloga važno je da radne ploče u kuhinji budu osvetljene frontalno kako ne bi došlo do stvaranja senki.

Na osnovu svega navedenog jasno je da je rasveta izuzetno važan element prilikom uređenja enterijera. Ono što je česta greška onih koji ne konsultuju stručna lica prilikom dizajna enterijera jeste ta da se rasveta postavlja kao poslednja u prostoriju, u trenutku kada su finansijska sredstva znatno iscrpljena, a većina instalacija već postavljena.

Iz tog razloga mnogi pohrle ka jeftinijim rešenjima, koja na kraju ostanu i konačna. To nije najbolji pristup s obzriom na to da se rasveta mora planirati od samog početka. Vodite računa o važnosti osvetljenja u prostoru kako biste mogli maksimalno da uživate u njemu.

Nameštaj | Ideje za stanovanje | Kako osvetljenje utiče na prostor i nameštaj u njemu Nameštaj | Ideje za stanovanje | Kako osvetljenje utiče na prostor i nameštaj u njemu

Kontaktirajte nas putem društvenih mreža

Korisni linkovi

House Beautiful
House Beautiful | Uređenje doma | Nameštaj
Domus
Domus | Uređenje doma | Nameštaj
Interior Design
Interior Design | Uređenje doma | Nameštaj
Arhitectual Digest
Arhitectual Digest | Uređenje doma | Nameštaj
Better Homes and gardens
Better Homes and gardens | Uređenje doma | Nameštaj
Ideat
Ideat | Uređenje doma | Nameštaj